Connect with us

Aftenskolen

Hvornår er en firmabil en god idé for dig som medarbejder?

Business car

Guides

Hvornår er en firmabil en god idé for dig som medarbejder?

At blive tilbudt en firmabil kan virke som et tilbud, der kan være svært at takke nej til. Men faktisk er svaret ikke så let, idet der er en lang række faktorer, som spiller ind på, hvorvidt det er en god idé at takke ja til en firmabil.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]

Det skal du overveje, inden du takker ja

Takker du ja til en firmabil, vil det i de fleste tilfælde betyde, at du går ned i løn, og da ingen privatøkonomier er ens, kan det kan være svært at give nogle generelle råd, ligesom det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst kan betale sig økonomisk.

En god tommelfingerregel er, at hvis du kører mange kilometer privat, er en firmabil en god idé – hvis du har en firmabil, dækker de fleste firmaer nemlig reparationer og forsikring såvel som benzin. Hvis du derimod kommer til at køre de fleste kilometer i forbindelse med arbejdet, vil det typisk bedre kunne betale sig at køre i egen bil. Dette skyldes, at der er flere fradrag og goder, som en firmabil ikke gør dig berettiget til, herunder befordringsfradraget.

Dog er det ikke uden betydning, hvilken bil der er tale om. Hvis det er en dyr bil, peger det i retning af et ”ja tak” til en firmabil – reglen er nemlig her, at du skal betale skat af 25% af bilens værdi men kun op til de 300.000 kroner, hvorefter beskatningen falder til 20% af bilens værdi.

Disse fordele er der ved en firmabil

Har du egen bil, kan din økonomi let blive presset, hvis der skal foretages en uventet reparation. Takker du derimod ja til en firmabil, slipper du for disse økonomiske bekymringer, idet firmaet typisk vil betale for reparationerne. Den økonomiske usikkerhed, som typisk er forbundet med at være bilejer, kan derfor formindskes med en firmabil.

Derudover kan en firmabil have en skattemæssig fordel. Får du en bil i stedet for en større løncheck, kan bilen netop være dét, som gør, at du ikke stiger i beskatningsniveau. Det vil eksempelvis kunne betyde, at du ved at takke ja til en firmabil undgår at betale topskat.

Sørg for at have aftalerne på plads

Inden du beslutter dig for at takke ja til en firmabil, er det vigtigt, at I har aftalerne på plads. De følgende tre punkter kan virke som små bagateller, men hvis der viser sig at være flere udgifter, som befinder sig i aftalens gråzone, kan udgifterne ved firmabilen pludselig være større end som så – og et gammelt ordsprog lyder som bekendt: Mange bække små …

Bilvask

Når nu din chef har givet dig en firmabil, kan det være, at du helst ikke vil parkere foran firmaet i en bil, som er fuldstændigt snavset til. Selvom det ikke koster alverden at få vasket bilen, vil der alligevel ryge nogle penge til en ugentlig bilvask set på årlig basis.

Vinterdæk

Hvis du kører i bilen året rundt, er det nødvendigt at få skiftet dækkene to gange årligt. På Tirendo.dk får du et bredt udvalg af vinterdæk i mange forskellige prisniveauer og størrelser. Desuden kan du også på hjemmesiden læse mere om anbefalinger af blandt andet mønsterdybde, såvel som hvor ofte du bør skifte dæk.

De overordnede rammer

Sørg desuden for, at de overordnede rammer er på plads. Hav en klar aftale med din chef, om der er nogle begrænsninger for privatforbruget, og om du eksempelvis godt må køre til Italien til sommer i firmabilen. Dette kan også være en afgørende faktor, idet et behov for en anden bil i hjemmet kan opstå.

Fortsæt
Se også...
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere i Guides

Til Top