Er du ved at være færdig med din ungdomsuddannelse, eller lakker sabbatåret mod sin ende, er det på tide, at du får styr på optagelses- og ansøgningskravene til de videregående uddannelser. Der er både kvote 1, kvote 2, standbypladser og optagelsesprøver, og det kan hurtigt virke uoverskueligt. Her giver vi dig en guide over de vigtigste ting, du skal vide, når du søger ind på en videregående uddannelse.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Optagelse.dk
Ligegyldigt om du søger kvote 1 eller kvote 2, skal du søge gennem optagelse.dk. Dette er en samlet portal for alle landets videregående uddannelser, hvor du kan søge op til otte forskellige uddannelser. Et godt råd er at tjekke denne hjemmeside ud i god tid, inden du søger, så du er sikker på, hvordan det fungerer. Evt. kan du spørge en ven eller ældre søskende til råds om, hvordan de gjorde, da de søgte ind. Hvis du har et dansk CPR-nummer, skal du logge ind med dit Nem-Id. Optagelse.dk vil allerede have indhentet dit eksamensbevis digitalt fra din ungdomsuddannelse, men husk at tjekke, om alting stemmer overens, inden du søger.
Kvote 1
De fleste videregående uddannelser kan både søges med kvote 1 og kvote 2. Ved kvote 1 bliver du optaget ud fra dit karaktergennemsnit fra din gymnasiale uddannelse. På ug.dk kan du tjekke det specifikke karaktergennemsnit på din ønskede uddannelse. Dog kan gennemsnittet sagtens ændre sig. Karaktergennemsnittet fortæller ikke noget om sværhedsgraden af uddannelsen, men nærmere dens popularitet og hvem, der søger. Hvis en uddannelse har et gennemsnit på 8,9 og optager 100 personer, betyder det, at person nr. 100 havde et karaktergennemsnit på 8,9, og altså er den person med det laveste gennemsnit, der blev optaget. Du skal søge kvote 1, hvis du tror du har gennemsnittet til at blive optaget. Hvis du er i tvivl, så tjek adgangskravene for kvote 2 ansøgningen. Ansøgningsfristen for kvote 1 er d. 5. juli kl. 12.00 i 2018.
Kvote 2
Hvis du vil søge kvote 2, er det vigtigt, at du laver din research. Optagelseskravene på kvote 2 varierer nemlig fra uddannelse til uddannelse. Sørg derfor for at have styr på de specifikke adgangskrav til din ønskede uddannelse. Du kan tjekke alle adgangskravene inde på uddannelsens egen hjemmeside eller på ug.dk. Nogle uddannelser vil have en optagelsesprøve, andre optager ud fra gennemsnittet af relevante fag til uddannelsen, og en tredje gruppe kræver, at du sender en motiveret ansøgning om, hvorfor det lige netop er dig, der skal optages. Det kan være en rigtig god idé at søge kvote 2, hvis du ikke har karaktergennemsnittet til at komme ind på kvote 1. Uddannelserne kan dog selv vælge, hvor mange de vil optage gennem kvote 2, og det kan variere meget fra år til år. Ansøgningsfristen for kvote 2 ligger som regel midt i marts.
Søg flere uddannelser
Det kan være en rigtig god idé at søge flere forskellige uddannelser, selvom du måske kun har en drømmeuddannelse, som du gerne vil optages på. Realiteten er desværre sådan, at du aldrig kan være sikker på, om dit karaktergennemsnit er højt nok, eller om din ansøgning er god nok. Sørg derfor for at have en backup. Undersøg om der er andre uddannelser, der minder om din, der også kunne være spændende, eller om samme uddannelse måske ligger flere steder i landet, hvor det er lettere at komme ind. Ofte har Syddansk Universitet og Aalborg Universitet lavere karaktergennemsnit end eksempelvis Aarhus og Københavns Universitet. Hold alle muligheder åbne, og held og lykke med din optagelse.