De fleste har på et eller andet tidspunkt i deres liv været i tvivl om, hvor deres vej gennem uddannelsessystemet skulle ende, og hvor det overhovedet skulle tage dem hen. For nogle er det nemt at vælge en uddannelse, men for andre tager det dage, måneder eller år at finde frem til, hvad der er det rette for dem.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Uanset om du er lidt eller meget i tvivl om, hvad du gerne vil søge ind på, er der nogle meget håndgribelige måder at finde ud af, hvilke muligheder du har. Her på siden har vi samlet en masse råd til, hvilke tanker du kan gøre dig, inden du vælger en uddannelse. Der er nemlig mange steder at starte, når du skal beslutte dig for, om du skal være frisør eller farmakonom eller fysioterapeut.
Lad ikke uddannelsen stå i vejen for dit drømmejob
Måske har du allerede et drømmejob i tankerne, eller også har du en ide om, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med. Men når du har hørt om uddannelsen, du skal tage for at få jobbet, tænker du, at det ikke er noget for dig alligevel. Enten er uddannelse for langt væk, eller den tager for lang tid eller for kort tid. For nogle kan det virke afskrækkende at skulle tage en lang universitetsuddannelse, hvor der er meget selvstudie, og man er på SU i mange år. Hvis du har fundet et arbejde, som lyder som noget for dig, er det værd at undersøge, hvilke veje der er ind til det arbejde. Ofte er der mange indgangsvinkler til forskellige erhverv, og du skal ikke lade dig skræmme væk af, at den første uddannelse, du bliver præsenteret for, ikke er noget for dig. Nogle gange kan en erhvervsuddannelse og en professionsbachelor give adgang til nogle af de samme jobs, og med en erhvervsuddannelse har du mulighed for at bygge ovenpå, hvis du ønsker det en dag.
På ug.dk kan du bruge ”jobkompasset”, der kan vise dig, hvilke uddannelser der kan give dig adgang til dit drømmejob. Ud over at vise dig mulige uddannelser kan du også bruge jobkompasset, hvis du er i tvivl om, hvad dit drømmejob overhovedet er. Det giver nemlig inspiration til, hvilke job der kunne være noget for dig.
Undersøg, hvad uddannelserne indeholder
Når du har fundet en eller flere uddannelser du tænker, kan være noget for dig, er det en god ide at undersøge, hvad uddannelserne egentlig indeholder, inden du springer ud i at søge ind på dem allesammen. Uddannelser kan nemlig være bygget meget forskelligt op, og hvis du er i tvivl om to uddannelser, kan du måske udrydde tvivlen og finde den perfekte uddannelse til dig ved at se på uddannelsens struktur og indhold.
Først skal du gøre op med dig selv, hvilken form for uddannelse der passer dig bedst. Kan du lide at fordybe dig i forskellige fag i lang tid, eller vil du helst have dem overstået hurtigt? Er klasse/holdundervisning løsningen for dig, eller arbejder du bedst, når uddannelsen er bygget op som selvstudie, så du kan tilrettelægge din tid selv og ikke skal tage højde for andres planlægning?
På de fleste uddannelsers hjemmesider kan du finde en oversigt over, hvordan de forskellige år på uddannelsen er bygget op, hvor mange eksaminer der er, og om årene er inddelt i semestre eller moduler osv. Dette er en god måde at få en ide om, hvad uddannelserne byder på. Hvis du har mulighed for det, er det en god ide at tage til ”åbent hus”-dage på uddannelserne og se lokalerne og mærke stemningen. Nogle uddannelser tilbyder også, at du kan komme i praktik, hvis du går på en ungdomsuddannelse – dette kan være en rigtig god måde at afprøve de forskellige uddannelser, du overvejer.
Manglende kompetencer?
Nogle gange kan det være småting, der står i vejen for, at du kommer ind på din drømmeuddannelse – optagelse er kun via kvote to, og du mangler erfaring, eller du valgte at have matematik på C, men skal bruge det på B osv.
Disse små bump på vejen er ikke noget, der behøver at stoppe dig i at tage din drømmeuddannelse. På VUC kan du læse de fag op, du mangler – lige meget om det er matematik eller spansk. Hvis du mangler erfaring, kan du tage et sabbatår og lave frivilligt arbejde eller almindeligt arbejde inden for det felt, din uddannelse ligger indenfor. Eller du kan tage et ophold på højskole og blive klogere på, hvad der forventes af dig på din uddannelse og forbedre dine færdigheder inden for dette. Der er uendeligt med muligheder for at forberede dig på at blive optaget på den uddannelse, du ønsker at gå på.
Job med fremtid i
Hvis du vakler mellem to eller tre uddannelser, kan det være en god ide at se på, hvor der kommer til at være jobmuligheder i fremtiden. På nettet kan du hurtigt finde statistikker over, hvor der er for mange om jobbene, og hvor der rent faktisk mangler folk til de job, der bliver udbudt. I 2017 er det estimeret, at vi i Danmark i 2025 kommer til at mangle 33.000 mennesker, der er uddannet inden for kontor, handel og forretningsservice.
Selvom du har et drømmejob i kikkerten, kan det være en god ide at undersøge, hvad jobmulighederne rent faktisk er, inden du søger ind på den uddannelse, der kan give dig drømmejobbet i sidste ende. For hvis der ikke er nogle job at komme efter, så hjælper uddannelsen dig ikke så langt.
Hvis der er kamp om jobbene i det fag, du har udset dig, kan det være en mulighed at overveje en anden uddannelse, der ligger tæt op ad den, du vil tage, men som kan åbne andre døre og på den måde sikre dig bedre muligheder for arbejde, når du kommer ud af uddannelsessystemet.