Business Intelligence (BI) er måske ikke det foretrukne samtaleemne over spisebordet hos hr. og fru Danmark, men ikke desto mindre er markedet for intelligente softwareløsninger til virksomheder og offentlige institutioner i disse år en af de hurtigst voksende brancher såvel i Danmark som udlandet. Behovet for at kunne optimere samtlige hjørner af forretningen – lige fra salgsafdelingen til regnskab – strækker sig over stort set alle sektorer og erhverv, hvorfor markedet for BI i disse år stormer derudaf.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
I denne artikel kigger vi nærmere på mulighederne for at finde beskæftigelse i branchen samt de typiske arbejdsopgaver, så du forhåbentligt kan vurdere, om BI skal være det næste skridt i din karriere.
Håndtering og mere effektiv anvendelse af data
Har du en forkærlighed for data – og gerne masser af det – og er du en ørn til at transformere og udnytte den viden, som ligger i rå eller big data, vil BI højst sandsynligt være noget for dig. BI er et utroligt bredt begreb, der dækker alt fra det helt lavpraktiske såsom softwareløsninger til selve teorien omkring brugen af systemer til optimering af virksomhedens forretningsgange.
To klassiske eksempler på områder, hvor BI-systemer kan gøre en markant forskel, er HR og lagerstyring. De fleste større virksomheder kan ikke nøjes med en simpel jobannonce på Jobnet. Her kan en skræddersyet løsning i stedet bidrage til en hurtigere og mere effektiv rekrutteringsproces, hvor det er nemmere at håndtere og sammenligne ansøgninger – og selvfølgelig finde den helt rette kandidat. I relation til lagerstyring kan BI optimere flowet af varer til og fra lageret, så beholdningen altid holdes på det mest effektive niveau, hvor kapitalbindingen er så lav som mulig, uden at det påvirker leveringstiden.
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud, og hvad skal du kunne?
Med selve udtrykket på plads er du sikkert interesseret i at vide mere om, hvad et arbejde i branchen indebærer. Som allerede beskrevet dækker BI over alverdens værktøjer og systemer, der dog har det fællestræk, at hensigten er at skabe struktur eller overblik over den data, som er tilgængelig for virksomheden. Dette stiller krav til dine evner inden for dataanalyse og –strategi, og det er derfor selvsagt vigtigt, at du er analytisk, empirisk og datadrevet i din tilgang til de mange forskelligartede opgaver.
Det er ligeledes en fordel, hvis du har erfaring med og indsigt i et eller flere af de programmer, der benyttes i branchen. Din arbejdsdag vil i høj grad afhænge af, hvilke programmer du arbejder med – eksempelvis Alteryx, QlikView eller Microsoft SQL, der er blandt de ledende på markedet. Som BI konsulent vil din primære opgave være at hjælpe din arbejdsgiver eller dennes kunder med at optimere hele eller dele af deres forretning via implementering af BI-software samt løbende monitorering og evaluering af opnåede resultater.
Hvordan er udsigterne for branchen i de kommende år?
Markedet for BI har i de senere år som nævnt oplevet ganske fornuftige vækstrater, og dette lader efter alt at dømme til at fortsætte. Ifølge en undersøgelse fra analysefirmaet Gartner er BI øverst på listen over planlagte it-investeringer hos 39 % af i ca. 3.000 adspurgte virksomheder verden over – langt foran de nærmeste konkurrenter, herunder ERP og cloud.
Flere af de større virksomheder i Danmark lader også til at klare sig godt rent økonomisk. Inspari A/S, en af de større danske BI-virksomheder med over 100 medarbejdere, havde eksempelvis i regnskabsåret for 2016 en omsætning på ca. 113 millioner mod blot 78 millioner to år forinden. En lignende udvikling ses i en lang række af markedets aktører. Umiddelbart er udsigterne altså rigtig gode, hvis du ønsker at finde beskæftigelsen inden for BI.
Computerworld har lavet en oversigt over de bedste virksomheder i branchen, som du kan se her. Hvem ved – måske er en af virksomhederne på listen din kommende arbejdsgiver?