Connect with us

Aftenskolen

Tre tegn på, at du skal være selvstændig

tegn selvstaendig

Nyheder

Tre tegn på, at du skal være selvstændig

Føler du, at din chef er inkompetent, eller er du bare træt af tilværelsen som lønmodtager, hvor du møder på arbejde kl. 8 og tager hjem kl. 16? Så skal du måske overveje at springe ud som selvstændig erhvervsdrivende, hvor du er herre i eget hus og selv bestemmer, hvornår du har fri, hvad du får i løn, og hvem du ønsker at arbejde med og for. I denne artikel kigger vi nærmere på tre typiske tegn, der indikerer, at du er klar til og sandsynligvis får succes med din egen virksomhed, hvis dit produkt/ydelse/koncept naturligvis er efterspurgt og original.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]

Du elsker risiko og store opgaver

Frygten for fiasko er oftest det, som holder en lønmodtager fra at opsige sin stilling med pension, fast månedsløn og forudsigelighed til fordel for den noget mere usikre tilværelse som selvstændig. Som ejer af din egen virksomhed er der ingen kære mor. Hvis overskuddet glipper en måned, eller dine medarbejdere af den ene eller anden årsag ikke løser deres opgaver på tilfredsstillende vis, falder ansvaret tilbage på dig, hvilket kan betyde sure kunder og/eller ingen løn.

At være selvstændig erhvervsdrivende kræver, at du ikke er bange for at løbe en risiko, og dette gælder i alle facetter af “jobbet”; lige fra ansættelse af nye medarbejdere til leje eller køb af lokaler til din virksomhed. Begge dele er forbundet med betydelige risici – tænk, hvis medarbejderen bliver langtidssygemeldt, eller dine vigtigste kunder opsiger samarbejdet, så du ikke længere har brug for det store lager, du har lige lejet?

Føler du ovenikøbet, at du på din nuværende arbejdsplads ikke bliver udfordret, og drømmer du om mere udfordrende projekter, hvor en succes afføder mere end blot et anerkendende nik fra din afdelingsleder og flere af de samme (kedelige) opgaver? I så fald tyder noget på, at du enten bør skifte job eller blive din egen chef, hvor du kun står til ansvar for dig selv. Dette betyder, at det er din skyld, hvis et projekt glipper, men omvendt er det ligeledes udelukkende din fortjeneste, hvis du hiver en stor kunde i land eller afleverer et veludført stykke arbejde.

Du tør at lede og “tage teten”

Selvstændige har alle et naturligt ledergen, som er svært at definere – under alle omstændigheder skal du dog være forberedt og klædt på til at kunne stå på egne ben. Når først du har taget springet, skal du ikke forvente, at nogen kommer og skubber dig i gang, hvis det er opad bakke det første stykke tid. Du skal være villig til (ja, rent faktisk elske) at tage teten og vise vej – især i opstartsfasen står og falder virksomheden jo med dig. Er du der ikke (enten fysisk eller mentalt), er der i bund og grund ingen virksomhed.

Hungrer du efter større ansvar, og føler du dig fra tid til anden indebrændt over, hvordan tingene ledelsesmæssigt fungerer i din nuværende stilling, kan det være et tegn på, at du har, hvad der skal til – hvis du vel at mærke er i stand til konkret at påpege, hvor det går galt, og hvordan du kan undgå at lave den samme fejl.

Du har tårnhøje ambitioner for dig selv – og andre

Det er de færreste, som starter en virksomhed med ambitionen om “blot” at tjene til dagen og vejen. Store ambitioner er forudsætningen for enhver succesfuld virksomhed, og tør du ikke at drømme stort, kan det blive svært at overbevise andre (navnlig kunder, leverandører og samarbejdspartnere) om, at dit projekt er deres tid og penge værd. Personlig ambition er ekstra vigtigt ift. opstart af egen virksomhed – hvis du ikke selv tror på projektet, får du sandsynligvis aldrig gjort noget ved det.

Tillige er det afgørende, at du også tror på og har forventninger til dine medarbejdere, som naturligt bliver en del af virksomheden, efterhånden som den vokser sig større. Hvis din forretning bliver en succes, når du efterhånden til et punkt, hvor du ikke kan eller bør klare alting selv, og her er det vigtigt at finde de rette medarbejdere og klart formulere dine forventninger til dem, da de også er virksomhedens ansigt udadtil.

Kan du nikke genkendende til ovenstående tre personlige kendetegn, er du formentlig af den rette støbning til at blive selvstændig. Held og lykke med projektet – vi krydser fingre for dig!

 

Fortsæt
Se også...
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere i Nyheder

Til Top