Vi har tidligere her på Aftenskolen.dk (læs mere her) skrevet om, hvordan naturvidenskabelige uddannelser er det nærmeste, man kommer på en garanti for et job efter endt uddannelse. Netop denne arbejdsmæssige sikkerhed lader flere unge da også til at vægte højt i valget af deres videregående uddannelse, hvis man dykker ned i tallene for årets optag (2017).
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Mens mange traditionelle uddannelsesretninger oplever et fald, både i antallet af ansøgere og selve optaget, går de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser frem ifølge en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
De unge har lyttet til politikere og arbejdsmarkedet
På trods af et samlet fald i antallet af ansøgere til landets videregående uddannelser har både politikere, fagorganisationer og virksomheder givet udtryk for, at tallene for årets optag er særdeles opløftende – det lader nemlig til, at de unge har spidset ørene og lyttet til politikernes opsang om at vælge uddannelser med gode udsigter til jobs. En opsang, som også arbejdsgivere og fagorganisationer har skrevet under på.
Helt konkret viser opgørelsen over ansøgningstallene for 2017, at blandt andet følgende fem uddannelser har trodset det samlede fald i ansøgere:
- Medicin – 3.797 ansøgere – stigning på 9 %
- Bygningskonstruktør – 1.391 ansøgere – stigning på 7 %
- Civilingeniør – 3.336 ansøgere – stigning på 4 %
- Datamatiker – 1.333 ansøgere – stigning på 3 %
- Diplomingeniør – 3.731 ansøgere – stigning på 1 %.
Det er ifølge Ingeniørforeningen IDA ganske betryggende læsning – ingeniører er nemlig allerede nu en mangelvare, som arbejdsmarkedet skriger efter. I fremtiden forventes det, at det danske arbejdsmarked vil mangle omtrent 13.500 ingeniører, og derfor er det tvingende nødvendigt, at flere unge søger denne vej, hvor arbejdsløshed er en sjældenhed. IDA hviler dog ikke på laurbærrene og erkender, at årets optag stadig ikke er tilstrækkeligt ift. at dække manglen på ingeniører, men pilen peger trods alt den rigtige vej.
Matematik, fysik, kemi og biologi er vejen til et velbetalt arbejde
Det øgede fokus på at vælge en uddannelse med gode jobudsigter er ikke kommet af sig selv, og selvom tallene fra begge sider af Christiansborg mødes med forsigtig optimisme, er der stadig lang vej igen, hvis det danske arbejdsmarked og erhvervsliv skal kunne følge med og få adgang til de faglige ressourcer, der er nødvendige for at konkurrere internationalt med de lande, vi normalt sammenligner os med. Dette arbejde starter såmænd allerede i folkeskolen og på landets gymnasier, hvor man i de seneste par år så småt er begyndt at få øjnene op for vigtigheden af fag som matematik, fysik, kemi og andre naturvidenskabelige fag, hvorfor regeringen blandt andet i 2016 bebudede et øget fokus på matematik i gymnasiet. Flere skoler har desuden investeret i spritnyt kemi- og fysikudstyr, mens nye studie- og uddannelsesretninger med et fokus på naturvidenskab og/eller teknik finder vej til klasselokalerne.
Det er de færreste, der er uenige i, at fremtidens arbejdsmarked i høj grad vil være præget af teknologi og naturvidenskab, hvilket stiller store krav til uddannelsessystemet, mens også arbejdsmarkedets parter, som aktivt skal tage ansvar og involvere sig i uddannelsen af fremtidens arbejdsstyrke.