Rigtig mange står i disse måneder over for et betydningsfuldt valg. I takt med at der landet over udklækkes tusindvis af studenter, begynder en stor del af disse at søge ind på en videregående uddannelse.
[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]
Nogle med bedre udsigter til beskæftigelse end andre. Man har fra politisk side af flere omgang drøftet mulige løsninger ift. at øge incitamentet for at vælge en uddannelse med gode jobmuligheder – i begyndelsen af maj fremlagde Venstre blandt andet et forslag om, at uddannelser, hvor de studerende har vanskeligt ved at finde job efterfølgende, skal straffes økonomisk.
Men hvilke uddannelser er egentlig de mest attraktive i fremtiden, når det kommer til at finde beskæftigelse? I denne artikel kigger vi nærmere på fire fremtidssikrede “jobhavne” og hvilken uddannelse, du skal have med i bagagen for at lande et job i den pågældende branche.
Business Intelligence
Data er vores tidsalders svar på guld. Store virksomheder såsom Facebook og Google tjener allerede massive summer på den viden, der ligger gemt i de enorme mængder data, tjenesterne har adgang til igennem deres services. Vil du gerne være sikker på et (velbetalt) arbejde i fremtiden, og interesserer du dig for tal, bits og bytes, kan du med fordel overveje at skele til branchen Business Intelligence, der i disse år er i hastig vækst med virksomheder såsom Unit-it.dk som frontløbere.
Ønsker du at arbejde med data, herunder analyse og evaluering heraf, kan du blandt andet få adgang til en specifik kandidatuddannelse med fokus på Business Intelligence, såfremt du har gennemført bacheloruddannelsen erhvervsøkonomi (HA).
Ingeniør
Det er sandsynligvis gået de færrestes næse forbi, at Danmark i disse år oplever en akut mangel på kompetente ingeniører til vedligeholdelse af vores infrastruktur, opførelsen af bygninger og IT-drift. Underskuddet forventes at vokse yderligere i de kommende år, hvilket blandt andet betyder, at lønnen er meget attraktiv og ledigheden uhørt lav. Vil du gerne have statsgaranti for et arbejde, når du er færdig med din uddannelse, er en af de mange forskellige ingeniøruddannelser (fx bygningsingeniør eller diplomingeniør) det tætteste, du kommer på at være sikret beskæftigelse.
Læge
Er du sart, og tåler du ikke synet af blod, er denne jobmulighed nok ikke noget for dig. Ikke desto mindre er der rige muligheder for at finde arbejde, hvis du har ambitioner om at gøre karriere inden for sundhedssystemet som læge – både nu og i fremtiden. Selvom teknologi og robotter sandsynligvis kommer til at spille en større rolle på danske hospitaler og sygehuse i fremtiden, bliver læger af kød og blod nok ikke overflødige lige foreløbigt. Ønsker du at iklæde dig en kittel og kalde dig læge, skal du dog lige igennem nåleøjet til bachelor- og kandidatuddannelsen medicin, hvorefter du kan kalde dig cand.med og efterfølgende bruge et par år til at specialisere dig inden for et afgrænset område i lægevidenskaben.
Maskinmestre og industriteknikere
Vi har allerede kort berørt det ovenfor; i fremtiden vil en lang række brancher og sektorer i højere grad end i dag inddrage maskiner, robotter og teknologi i det daglige arbejde. Dette vil højst sandsynligt også betyde en ”guldalder” for maskinmestre og teknikere, der lever af at betjene, vedligeholde og reparere alverdens maskiner. Er du ikke bange for at få skidt på fingrene og arbejde hårdt, og har du en naturlig interesse for maskiner og teknik, kan du med fordel overveje at maskinmester- eller industriteknikeruddannelserne.