Connect with us

Aftenskolen

Glemte fradrag for freelancere

freelancer

Freelancer

Glemte fradrag for freelancere

Flere eksperter har på det seneste udtalt, at det danske arbejdsmarked i disse år undergår en stille, men omfattende revolution. Antallet af freelancere (personer, der ikke er ansat hos deres arbejdsgiver, men udelukkende løser enkeltopgaver) vokser støt, og i fremtiden vil der højst sandsynligt være længere mellem 10, 15 og 25 års jubilæer i danske virksomheder.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til]

Arbejder du selv som selvstændig freelancer, eller drømmer du om friheden til at tilrettelægge din egen arbejdsdag? I så fald er det vigtigt at huske på, at du kan have en række skattefradrag til gode, som almindelige lønmodtagere ikke nødvendigvis har adgang til. I dette indlæg får du serveret tre ofte glemte og oversete fradrag for freelancere (selvstændige erhvervsdrivende), hvis du vel at mærke arbejder via en personlig virksomhed eller dit eget selskab.

Det er vigtigt, at din virksomhed opfylder kravene for at kunne anses som erhvervsmæssig virksomhed, da du ellers kan risikere, at SKAT ikke vil anerkende nedenstående fradrag. Dette indebærer blandt andet, at du løber en økonomisk risiko og har overskud for øje. Du kan altså ikke bare sige dit nuværende job op for at blive selvstændig, hvis du udelukkende arbejder for den samme arbejdsgiver.

Computer og internetforbindelse

Mange freelancere arbejder delvist eller primært via internettet, hvilket naturligvis kræver en computer og WiFi. Ikke desto mindre glemmer de ofte at lade virksomheden betale regningerne, hvilket betyder, at de går glip af et skattefradrag.

Det eneste krav for, at du kan trække din internetforbindelse fra i dit skatteregnskab, er, at der erhvervsmæssigt er behov for en internetadgang i hjemmet. Driver du din virksomhed fra din private bopæl, skal du desuden ikke beskattes af fri internet – læs eventuelt mere på SKAT.dk.

Er din gamle PC blevet så langsom, at den besværliggør dit arbejde, kan du med fordel overveje at købe en ny computer, såfremt dette er nødvendigt ifm. arbejdet som freelancer. Dette gælder generelt for alle udgifter, der har til hensigt at ”erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten”.

Fradrag for kontor i eget hjem

Driver du ligesom rigtig mange andre freelancere din virksomhed fra privaten, har du måske mulighed for at trække en del af huslejen fra i din skattepligtige indkomst. SKAT har dog en forholdsvis streng praksis ift., hvornår det kan lade sig gøre. De kigger blandt andet på, om kontoret er adskilt fra resten af boligen, hvorfor du ikke kan få fradrag, hvis det er nødvendigt at gå igennem arbejdsværelset for at få adgang til andre af husets opholdsrum.

Opfylder dit arbejdsværelse betingelserne for skattefradraget, kan du indregne en forholdsmæssig udgift i din virksomheds regnskab svarende til den procentdel af hjemmets samlede areal, arbejdsværelset udgør. Er dit kontor eksempelvis 15 kvadratmeter ud af i alt 150, kan du som udgangspunkt fratrække 10 % af din månedlige husleje i virksomhedens regnskab. Dette inkluderer også udgifter til vand, varme og strøm.

Husk desuden, at du også kan fratrække arbejdsredskaber til kontoret som nævnt ovenfor. Den eneste betingelse herfor er, at udgiften skal være erhvervsmæssig og have til hensigt at vedligeholde din indkomst. Dette betyder, at du som hovedregel har fradrag for alt fra blyanter til kontormøbler, men vær opmærksom på, at dette ikke nødvendigvis betyder, at du kan købe til højre og venstre, da der skal være en rimelig sammenhæng mellem udgifter og indtægter jf. nedenfor. Overvej derfor de billigere løsninger som eksempelvis brugte kontormøbler, og tænk dig godt om, før du køber den dyreste iMac.

Underskud i virksomheden

De fleste nystartede freelancere er fulde af forhåbninger, når de starter, men det er desværre ikke alle, der laver et overskud det første år. Heldigvis har du som freelancer og selvstændig erhvervsdrivende mulighed for at fradrage et underskud i anden personlig indkomst, hvis du driver personlig virksomhed – dette vil sige, at du enten skal være interessent i et interessentskab (I/S) eller have en enkeltmandsvirksomhed. Er dette tilfældet, kan du altså eksempelvis fradrage et underskud på 50.000 i din virksomhed i din lønindkomst, så du slipper billigere i skat.

Igen er det dog en betingelse, at virksomheden er erhvervsmæssig og kan forvente at generere et overskud inden for en kortere årrække, da du ellers kan risikere, at SKAT erklærer din virksomhed som værende en hobbyvirksomhed. Derved mister du retten til at fradrage driftsudgifter. Du kan læse mere om de ting, SKAT lægger vægt på i sin vurdering af, om din virksomhed er erhvervsmæssig eller hobbybaseret på denne side.

Har du andre typiske fradrag, som andre måske overser, så skriv gerne til os. Man skal selvfølgelig betale sin skat, men hverken en krone mere eller mindre.

 

Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere i Freelancer

Til Top